Je kan gezond eten, veel sporten en toch weinig energie hebben. De kans is groot dat dit ligt aan een tekort aan goede nachtrust. Veel mensen onderschatten het belang van goed slapen. Een drukke leefstijl, stress en piekeren dragen niet bij aan goed tot rust komen.

Waarom is een goede nachtrust belangrijk?

Slapen zorgt voor herstel. In de nacht herstelt het lichaam van informatie, emotie en prikkels. Na een goede nachtrust is je lichaam helemaal opgeladen voor de volgende dag. Zo kan je energiek en geconcentreerd werken. Zodra er te weinig tijd is om te herstellen is valt de balans weg. Te weinig slaap zorgt voor een toename van stress, een verzwakking van het immuunsysteem en soms zelfs angstgevoelens.

Tips

Een aantal dingen aanpassen in je routine kunnen al voor een betere nachtrust zorgen. Schrijven, schrijven en nog meer schrijven. Schrijf gedachten van je af. Het staat op papier, dus je zult het niet vergeten. Zorg voor een opgeruimde kamer, dit geeft rust. En vergeet sociale media niet. Zorg dat je ongeveer één uur voordat je gaat slapen niet meer online bent. Het licht dat van beeldschermen zorgt ervoor dat je hersenen actief blijven en dat maakt het lastiger om je lichaam voor te bereiden op slapen. Daarbij kan het helpen om een aantal uur voor het slapen geen activiteiten te ondernemen. Beter bijvoorbeeld wat ontspannende vormen van yoga, een wandelingetje of een geleide meditatie opzetten.